Lépjünk át a jövőbe!

Szponzorált tartalom

napelem rendszer telepítése

napelem rendszer telepítése

A nagypapám sokat mesélt nekem régen arról, hogy milyen is volt az Ő gyerekkora. Ő egy vidéki tanyán nőtt fel, ahol bizony nem volt egyszerű az élet. Ott a dolgok a nagyobb városokhoz képest jóval bonyolultabbak voltak. Például ha szerették volna befűteni a házat, akkor az nem csak abból állt, hogy feltekerték a fűtést, hiszen náluk az nem volt bevezetve. Ők még igazi tűzhellyel fűtöttek, amihez fát kellett vágni. Sokat mesélt arról, hogy az apjával milyen sokat mentek az erdőbe, hogy mire jönnek a hidegebb napok, legyen elég tüzelőjük.

Sokszor szóvá tette nekem, hogy igen csak hálás lehetek azért, hogy már minden elérhető a háztartásokban, mint például a víz, a villany és a fűtés. Ezek akkoriban egyáltalán nem voltak olyan magától értetődő dolgok. Gyerekkorában még a vízért is ki kellett járniuk a közeli tóhoz. Gyakorlatilag nekik olyan dolgokért kellett dolgozniuk és gyalogolniuk, amiket mi egy egyszerű mozdulattal elérhetünk a saját lakásunkban.

Persze ennek biztos voltak jó oldalai is: az emberek valószínűleg sokkal egészségesebbek és fittebbek voltak akkoriban ezért. Én azért még sem választanám azt az életet, és inkább járok mondjuk edzőterembe, hogy a kevés mozgást kompenzáljam valamivel.

Néha elgondolkodok, hogy vajon majd az én unokáimnak is mesélhetek-e majd arról, hogy mennyivel nehezebb volt régebben minden. Úgy sejtem, hogy a válasz erre a kérdésre valószínűleg az, hogy igen.

A fejlődés soha nem áll meg. Figyeljünk csak a hírekre, és megtudhatjuk, hogy most is mennyi zseniális találmányon dolgoznak a tudósok és a mérnökök, hogy az életünk még egyszerűbb legyen.

Ez a jövő ráadásul már most is elérhető, csak az a dolgunk nyitott, hogy eszemmel járunk a lehetőségek között kutatva.

Nekem az a tervem, hogy majd a saját házamat úgy fogom felépíteni, hogy csak is a legmodernebb eszközök és berendezések tartsák azt fent. Úgy gondolom, hogy minél előbb lépek rá a jövő útjára, annál jobban fogok járni, és nem csak én, de még az utódaim is.

Az egyik legjobb példa erre egy napelem rendszer telepítése, amit majd én is szeretnék egyszer megvalósítani. Egy kedves ismerősöm már sokat mesélt nekem erről, hiszen az házában már működik egy ideje ez a nagyszerű rendszer.

Ez egyszerre egy modern, környezetbarát és költséghatékony megoldás egy háztartás energiaellátásához. Természetesen a rendszer összetettségét és bonyolultságát figyelembe véve erősen ajánlatos, hogy a beüzemelését egy olyan profi csapatra bízzuk rá, mint amilyennek a napelempalyazatok.hu is számít.

Ennek a szervezetnek a profilját két külön részben mutatnám be.

Az elsőbe tartozik bele a tényleges kivitelezés, amihez kiváló partnereket alkalmaznak. Ide tartozik a felmérés, a tervezés, a fotovoltaikus struktúra felépítése és az inverter kiválasztása és beszerelése.  Ez egy elég összetett feladatnak tűnt nekem, miközben olvastam róla, így ezt tényleg érdemes hivatásos szakemberekre rábízni, hiszen itt tényleg számítanak a legapróbb részletek is.

Kezdjük például eleve azzal, hogy alkalmas-e egy épület arra, hogy napelemeket helyezzünk rá a tetejére? A helyszíni felmérés egyik fő feladat többek között ennek a kiderítése. Nyilván lényeges szempont az, hogy a tetőszerkezet megfelelően erős-e ahhoz, hogy elbírja a cellákat. Abban az esetben, ha már itt is hibádzik a dolog, valószínűleg nem egy ilyen rendszer kiépítésével kellene kezdeni egy háznak a modernizálást.

A tetőtérnek nem csak az erőssége, de annak a felülete is egy kardinális tényező egy ilyen energiatermelő rendszer sikerességének a szempontjából. Mi van akkor, ha egyszerűen nincs elég hely a napelemek számára? A kivitelezők az esetek többségében azért találnak erre is megoldást. Egy kis kreativitással vagy a megfelelő állványokkal jó esetben kiküszöbölhető ez a probléma is. Szélsőséges esetekben még mindig ott van a lehetőség egy melléképületnek a felhúzására, amin elhelyezhetőek a napelemek.

A tetőtér dőlés szöveg is egy olyan információ, ami nagyban meghatározza azt, hogy hogyan is kell végrehajtani egy napelem rendszer telepítését. Persze nem nekünk kell majd ezzel kalkulálni, hiszen a napelempalyazatok.hu kivitelező partnere ezt majd megteszi helyettünk.

Vannak más dolgok is, amiket figyelembe kell venni: a ház tájolása, és az esetleges árnyékok a tetőtéren. Azonban talán a legfontosabb a háztartásunk átlagos áramfogyasztása. Fontos ezzel tisztában lennünk, hiszen ennek megfelelő teljesítménnyel bíró napelem rendszerre lesz szükségünk, továbbá az inverter típusát és jellemzőit is nagyban meghatározza. Mindenképpen jó döntést jelent az, ha a tervezés úgy történik, hogy a rendszer akkor is megfelelően tudjon működni, ha a jövőben esetleg növeljük a villamos áramot felhasználó gépeink számát. Ez azért tanácsos, mert így később nem lesz szükség majd bővítésekre.

A napelempalyazatok.hu csak is komoly minőségű napelemekkel és inverterekkel dolgozik, azonban azokat meglehetősen jó áron szerzi be, köszönhetően annak, hogy erős beszállítói kapcsolatokkal rendelkezik.

A szervezet másik lényeges tevékenysége a különböző elnyerhető pályázatokhoz kapcsolható, melyek keretében lehetőség van arra, hogy pénzügyi támogatást szerezzünk egy ilyen projekt beindításához. Egy ilyen projekt egyébként nem feltétlen kell, hogy egy napelem rendszer telepítése legyen. Van itt más lehetőség is: a fűtésrendszerünk javítása, egy hőszivattyú beüzemelése, a szigetelésnek a korszerűsítése és más dolgok is.

A pályázatokból többet is megtalálhatunk itt, melyekkel kapcsolatban érdemes tájékozódni, ugyanis mindegyikre különböző szabályok és feltételek vonatkoznak.

Magánemberként például van lehetőség arra, hogy egy ilyen projekt megvalósításához 0%-os kamatozású hitelhez jussunk, azonban rendelkeznünk kell némi önerővel is ahhoz, hogy ezt megkapjuk. Pénzben kifejezve ennek a támogatásnak a minimum értéke félmillió forint, míg a maximum ötmillió forintban van meghatározva. Mielőtt szeretnénk megpályázni ezt a támogatást, azt is tudnunk kell, hogy a futamidő nem haladhatja meg a húsz évet.

Érdemes említést tennem a tanyák számára fenntartott pályázatról is, aminek a keretében akár 4 millió forintos támogatást is el lehet nyerni. Ez egy vissza nem térítendő támogatást, így különösen javaslom, hogy vegye igénybe az, aki érintett. Természetesen ennek az egyik feltétele, hogy életvitelszerűen kell az adott tanyán élnie annak, aki szeretné ezt megpályázni.

Az egyik legegyszerűbb módja a szervezettel való kapcsolatfelvételhez az, hogy kitöltjük az online űrlapot a weboldalukon. Ez tulajdonképpen egy online ajánlatkérés. Biztosak lehetünk benne, hogy ettől kezdve minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a projektünk megvalósulhasson.

Sosem lehet tudni, hogy milyen új lehetőségek és pályázatok jelennek meg, ezért úgy gondolom, hogy érdemes lenne feljelentkezni a hírlevelükre is. Azon keresztül minden újdonságról hamar értesülést fogunk kapni. Már én is regisztráltam a hírlevelükre, mert nem szeretnék semmilyen lehetséges támogatásról lemaradni a jövőben.

A jövőt a napelemes energiatermelés jelenti, ami már most elérhető, köszönhetően ennek a szervezetnek.

március 2, 2022