Kazántól a napelemig – mit ad ki a jelenleg a napelem kalkuláció?

Szponzorált tartalom

napelem kalkuláció

napelem kalkuláció

Még mindig nem győzött meg a világ dolgainak jelenlegi állása mindenkit, hogy energiahordozók terén jó volna valami előre mutatót kitalálni?

Ha igen, és azt érezné bárki, hogy „oké, valóban itt az ideje, de jó sok fejfást fog okozni ez a dolog”, annak az a jó hírem: kitaláltak már bevált dolgokat, amikért csak ki kell nyújtanunk a kezünket.

A napelemes technológia terén például, tartalommal már jócskán felöltött oldalak, mint amilyen például a napelemrendszer.info, bőven leírnak A-tól Z-ig nekünk mindent, hogy mit kell tennünk, hogy ilyen technológiára válthassunk, sőt még segítenek is. Azért írtam, hogy „tartalommal már jócskán felöltött”, mert csinálják már egy ideje, legfeljebb mi nem voltunk kellően figyelmesek. Itt viszont bepótolhatjuk. A régebbi és közelmúlt fejlesztéseitől egészen a jelenkori opciókig, mindent.

Lássuk, néhány egyszerű példán keresztül, mit ad ki náluk (a napelemrendszer.info-n, illetve annak segítéségével) manapság az ún. napelem kalkuláció

A linken találhatunk például egy, Európai Bizottsághoz tartozó hivatalos napelem kalkulátort is, mely megmondja nekünk, hogy ott, ahol élünk mennyit süt a nap, és ebből a napsütéses óraszámból mennyit fordíthatnánk energiatermelésre, napelemek által. Még jelmagyarázatot is adnak nekünk, hogy értelmezni tudjuk az angol nyelvű felületen található dolgokat, de másra is jó az oldaluk.

Létezik minden magyar háztartásnak jóval többet mondó napelem kalkuláció is. Igaz, most kicsit más területre tévedtünk. Az árfekvés területére. Ugyanakkor, máris felülbírálnám a „tévedés” kifejezést, mert pont ez lehet a lényeg épp számunkra. Leírják ugyanis mondjuk azt, hogy kezdésnek milyen összegre számíthatunk, ha kisebb napelemrendszerbe szeretnénk hát beruházni!

Nem muszáj ezzel vesződnünk, kérhetünk egy sima árajánlatot is, magán a webes felületen, de azért nem minden zsákbamacska. Ígértem pár példát, hát lássuk…

Egy 3kW-os napelem rendszerrel már jókora hányadát fedezhetjük az energiaszükségletünknek, és azt írják, egy ekkora rendszert úgy 1,2-1,7 millió forintból építtethetünk ki, viszont nagyon sokáig a hasznunkra lesz.

Mindenféle dologtól függ, hogy végül ténylegesen mennyi az ár: például tényleg attól, hogy melyik részén élünk az országnak és ott várhatóan mennyit fog sütni a nap. Tehát milyen kapacitás a javasolt nekünk. De a 3kW a fenti skálán mozgónak mondható, árban.

Egy 5kW-os már egy komolyabb előrelépés, itt már lehet, hogy 2 millió forint fölé fog kúszni a végösszeg. Lehetséges, nem biztos, de pár százezerrel fölötte is lehet. Nos, ezeket az árakat befolyásolja még az is, hogy hová tehető fel, merre fordítható a napelem, tehát messze nem csak az a lényeg, hogy hol élünk (mondjuk a megyét tekintve), hanem, hogy milyen a házunk tájolása.

Számolgassunk, mert eljött az ideje! A világ nem áll meg, és a jelenlegi változások nem éppen a kitettségben élőknek kedveznek. Sokkal inkább a függetlenedőknek, viszont meg kell nyugtatnom mindenkit, aki tart még tőle, hogy ha nincs elég napsütés, akkor nem lesz áram: a szolgáltatóról nem kell teljesen leválni. Napelemrendszer.info: napelem kalkuláció, technikai leírások, szakcikkek, hogy teljesen képben legyünk a napelemekkel. Ideje kalkulálni!

május 1, 2022