Fontos információk az Ashwagandháról és a retinolról

Szponzorált tartalom

ashwagandha Withania somnifera

ashwagandha Withania somnifera

A civilizáció által ismert egyik leghíresebb adaptogén növény az ashwagandha. Lehet, hogy még nem hallottál róla, de az ayurvédikus gyógyászatban már több mint 2500 éve használják.

Indiában “a mén erejeként” ismerik, ami elárul valamit ennek az alternatív gyógyászatban széles körben használt csodanövénynek a képességeiről. Nézzük meg együtt, mi is az ashwagandha, és milyen előnyökkel jár az emberi egészségre! Nem fogod elhinni, mire használható az ashwagandha és mennyi emberi egészségügyi problémát képes játékosan megoldani.

Mi az az ashwagandha?

A latin terminológiában az ashwagandha Withania somnifera néven található, ami szó szerint azt jelenti, hogy valami, ami alvást idéz elő, így valószínű, hogy a növény az álmatlanságot is képes kezelni. Az ashwagandha szó szerinti fordítása azt jelenti, hogy “a ló illata”, és az ayurvédikus civilizáció úgy véli, hogy ha fogyasztod a növényt, akkor a ló erejét nyered el.

A növény gyökerét és leveleit gyógyászati célokra használják, és ez az ősi adaptogén számos orvosi kérdésre és az emberi egészséggel kapcsolatos bajra szolgál válaszul. Egyes civilizációk még csodaszernek is tartják, mert segíti az immunitást, az idegrendszert és a szaporítószerveket. Egyszerűen az ashwagandha jó a mentális és fizikai erőnlét általános fenntartására.

Az ashwagandha egészségügyi előnyei

Nézzük tehát az ashwagandha konkrét egészségügyi hatásait az emberi szervezetre! Először is, ez a növény hatással van a pajzsmirigyre, még akkor is, ha az alacsony és magas aktivitást is mutat, ami mindkét esetben egészségügyi problémát jelent.

A pajzsmirigy mellett a mellékvesék működésére is hatással van, amelyek a fontos hormonok termelését biztosítják. Az Ashwagandha gondoskodik az agysejtekről is, és biztosítja, hogy azok ne pusztuljanak el, így védi az ember memóriáját is.

Mindezek mellett az ashwagandha kiválóan alkalmas az immunitás fokozására, de az állóképességet is meghosszabbítja, és energiával tölti fel a szervezetet. Az emberi reprodukcióra is jó hatással van, mivel segíti a termékenységet, de erőt ad az izmoknak is, amit a sportolók nagyra értékelnek. Emellett egyes tanulmányok kimutatták, hogy ez a növény harcol a rákos sejtek ellen, képes kiegyensúlyozni a vércukorszintet, és pszichológus is lehet, mivel hat a depresszióra, a szorongásra és a stresszre.

Fontos információk a retinollal kapcsolatban

Ne kombinálja a retinolt alfa- és béta-hidroxi savakkal (AHA és BHA).

Ne félj a “sav” szótól, a hidroxi savak kiváló segítők a bőrápolásban. A hidroxi savak olyan szerves savak, amelyek természetes forrásokban, például gyümölcsökben találhatók, vagy szintetikusan előállíthatók. Gyakran megtalálhatók a bőrápolási termékekben. Az alfa (AHA) és béta (BHA) hidroxi savak kiváló hatással vannak a bőrre. Az alfa- és béta-hidroxisavak közötti különbség az, hogy az AHA-k vízben oldódnak, míg a BHA-k zsírban oldódnak.

E savak különböző típusai megtalálhatók a kozmetikai termékekben:

Almasav – egy másik kiváló hámlasztó hatású összetevő. Almából származik. Nagyobb molekulákkal rendelkezik, ezért csak a bőr legfelső rétegét képes hámlasztani.

AHA

Glikolsav – Az egyik legszélesebb körben használt AHA. Cukornádból nyerik ki. Előnye, hogy kis molekulái mélyebbre hatolnak a bőrrétegekbe, és szabályozzák a sejtek megújulását. Az eredmény ragyogóbb és egészségesebb bőr. Általában 5%-os koncentrációban használják a készítményekben, és gyakran tejsavval kombinálják.

Tejsav – Ezt a savat a tejből vonják ki. A glikolsavhoz hasonlóan kiváló hámlasztó. A bőr magasabb rétegeiben fejti ki hatását, és nagyon kíméletes a bőrhöz. A kozmetikai termékekben 2%-os koncentrációban kell jelen lennie.

Citromsav – A citromsav szintén képes eltávolítani az elhalt hámsejteket. Antioxidánsként és a kozmetikai termékekben a pH-szint szabályozójaként is szerepet játszik. Ezt az AHA-savat citrusfélékből vonják ki.

Mandulasav – A fenti savak közül ennek vannak a legnagyobb molekulái. Ez azt jelenti, hogy nem hatol mélyen a bőrbe, ezért az AHA-savak közül is ez a legkevésbé használt. Nagyobb molekulái és hatása miatt a legmegfelelőbb az érzékeny bőrre.

BHA

Szalicilsav – Kiváló segítő a pattanások elleni küzdelemben. Amikor a pórusok eltömődnek elhalt hámsejtekkel és olajjal, gyakran jelennek meg a bőrön mitesszerek vagy pattanások. A szalicilsav behatol a bőrbe, és megpróbálja feloldani a pórusokat eltömítő elhalt hámsejteket, így segít megelőzni a mitesszereket, a pattanásokat és a pattanásokat.

Az AHA-k és BHA-k előnye, hogy képesek eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, ami tovább segíti az eltömődött pórusok tisztítását és serkenti az új bőrsejtek termelődését. Ezért találhatók meg leggyakrabban a bőrtonerekben, tisztítókban és bőrradírokban. Ezek a tulajdonságok dús, fiatalos és ragyogó bőrt eredményeznek. Bár hasonló hatásuk van, mint a fent említett retinolnak, kombinációjuk nem előnyös a bőr számára. Miért van ez így?

Mindkét kozmetikai összetevő hámlasztó hatású. Bár igaz, hogy a retinol nem olyan erős hámlasztó, mint a hidroxi savak, de így vagy úgy mindkét összetevő segít eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről. Így kombinációjuk túlzott szárazsághoz, irritációhoz és a bőr nedvességvesztéséhez vezethet. Ezért ezeket az összetevőket glicerinnel vagy hialuronsavval együtt használja, amelyek kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek megelőzni a bőr nedvességvesztését.

május 16, 2023