Egy jó tanács: válaszd a felépülést!

Szponzorált tartalom

FELÉPÜLÖK

FELÉPÜLÖK

Van egy kedves barátom, Ed, akit már kisgyermek korom óta nagyon jól ismerek. Most elmesélek egy meghatározó történetet a mi életünkben. Együtt jártunk egyetemre, ezt érdemes tudni rólunk. Rengeteget buliztunk, nem vetettük meg az alkoholt sem. Azonban az egyetem elvégzése után Ed egyre gyakrabban járt bulizni, sokat ivott és lassan azt vettük észre, hogy alig vannak józan pillanatai. Szépen lassan mi, a barátok, de már a családtagok is ki mertük mondani, hogy Ed alkoholista.

Szerencsére időben léptünk, nem súlyosbodott el a helyzet túlságosan. Kerestünk a családjával egy helyet, ahol lehetősége lesz felgyógyulni. Ez a hely a FELÉPÜLÖK Családi Felépülési Központ volt. Ugyanis tudni kell, hogy az alkoholizmus egy betegség, amely komplex megoldásokat igényel.

A központban 28 napot töltött el Ed, ami alatt teljesen megváltozott és a régi Ed lett belőle, újra.  Nagyon boldogak voltunk és hálásak a központot alapító családnak. Ez a család egyébként szintén átélte testközelből, milyen is az alkoholizmus. Tehát nagyon hiteles és megbízható vállalkozás, a saját vízió, a saját történet és a közös traumák élménye miatt is. Mielőtt jelentkeztünk volna a programra, Eddel megnéztünk sok videót, interjút és olyan emberek véleményéről is olvastunk, akik már túl tudtak jutni ezen a betegségen és teljes, egészséges emberként élik mindennapjaikat.

A FELÉPÜLÖK honlapján sok információ található. Magáról a családról és a történetükről, az árlistáról természetesen és magáról a programról is, amin Ed is részt vett. Azt kell tudni erről a programról, hogy a beteg személy mind a 28 napot az intézetben tölti. Természetesen barátságok körülmények, programok, foglalkozások és teljes ellátás mellett. Ennek a programnak az alapja a Minnesota modell, amit már 70 éve sikeresen használnak az amerikai rehabilitációs intézetekben. Általában ez több hetet, több hónapot szokott igénybe venni, de itthon ez csupán 28 nap. Ez az az időszak, amit még távol lehet az ember a családjától vagy a munkahelyéről.

A programba egyszerű volt a jelentkezés. Fel kellett venni a kapcsolatot az intézettel, akik a rövid telefonbeszélgetés alatt minden fontos információt megkérdeztek, hogy nagyjából képben legyenek a problémával. Majd egy személyes konzultáción egy állapotfelmérésen esett át Ed. Ez után minden eredményt megosztottak velünk és közösen megbeszéltük a következő lépést. Az intézet munkatársai úgy döntöttek szívesen látják a barátomat a programba, és szerencsére Ed is szívesen vett részt benne. Felhívták a figyelmünket, hogy nagyon fontos négy alapvető tulajdonsággal kell rendelkeznie minden betegnek, aki náluk szeretne meggyógyulni. Ezek a tulajdonságok az őszinteség mindenkivel szemben, a hajlandóság a változásra, a tenni akarás és a nyitottság minden újra. Ezek nélkül nem lesz sem hatékony, sem élvezetes a gyógyulás folyamata, hiába van az intézetben számos addiktológiai szakember, akik vezetik a gyógyulni vágyót az úton.

szeptember 1, 2021